Traseele pot suferi modificări până pe 1 octombrie
Maratonul Reşiţei – 43 km
Diferență de nivel: +1977 m / -2095 m.
Traseul este recomandat alergătorilor cu experientă în alergare montană.
Vârsta minimă pentru participare: 18 ani
Descrierea traseului:
Start/sosire / centrul civic, se aleargă aprox. 500 m asfalt, urcare accentuată aproximativ +300 m pe distanța de 2,5 km (cu 3 secțiuni de revenire intercalate), coborâre 2 km până la canton Doman – punct alimentare/hidratare, coborâre ușoară în satul Doman pe drumul auto de aprox. 500 m.
La intrarea în sat, se face stânga, se intră pe potecă, apoi se intră pe urcarea cea mai accentuată a concursului de aprox. 3 km cu +500 m, formată din 3 secțiuni (cu porțiuni de revenire intercalate) – vârful Ponor (km 9 – alt.820m). Urmează o secțiune de coborâre până la următorul pct. de alimentare/hidratate. Se coboară ușor pe drum forestier/ secțiune viteză până la canton Padina Seacă după care urmează urcarea spre culmea Certej aflată la 900 m alt. De la ruina refugiului Nandi se coboară pe traseul turistic bulina albastră spre lacul Gozna pe malul căruia se aleargă pe poteca marcată până în zona Grindesti unde există punct de alimentate/ hidratare. Urmează cea mai dificilă urcare a maratonului înapoi spre culmea Certej, după care coborâre lungă până la localitatea Cuptoare unde avem un alt punct de alimentare/hidratare. Se aleargă pe poteca până la cascadele Sodolului și apoi pe drum forestier pe valea Sodol. O urcare de 1 km și traseul întâlnește traseul de semimaraton către Doman cu punct control/alimentare/hidratare. Se continuă cu 2 km drum forestier pe curbă de nivel, apoi secțiune de urcare aproximativ +200 m, pe o distanță de 1 km unde se atinge punctul de altitudine maxim La Arșiță (560m), apoi coborâre / secțiune de viteză – Poiana Golului – coborâre dificultate ridicată (aproximativ 1 km).
Timpul limită pentru parcurgerea traseului – 9h
Despre traseu:
Start în centrul Reșiței, lângă Sala Polivalentă și Fântâna Cinetică. Se începe cu o scurtă alergare pe asfalt, apoi poteca urcă prin pădure până în poiana de pe Dealul Golului. Traversăm Dealul Golului prin pădure mixtă fag, stejar, pin, până la Șaua Doman. Potecile de pe Dealul Golului, amplasate într-o zonă pitorească, sunt folosite de către alergătorii și cicliștii Reșițeni în mod uzual pentru antrenamente. Din Șaua Doman traseul coboară ușor pe lângă satul Doman apoi urcă susținut pe dealul Ponor. Urcarea se face în trei etape pe pășune, parțial pe lângă o plantație de pădure de stejar. Dealul Ponorul Mare(cota 808) este un punct de belvedere cu deschidere largă spre Munții Semenicului, Dealul Ghica, Dealul Ranchina, Ciopeasca … De aici se coboară prin pădure de fag în Șaua Baciului unde pătrundem pe teritoriul Parcului Național Semenic – Cheile Carașului. Coborâm pe drum de macadam, prin pădure până la Cantonul Padina Seacă. Urmează o porțiune de urcare prin pădurea de fag până în Culmea Certej (cota 1000). Pe parcursul acestei urcări se traversează rambleul fostei căi ferate Port Secu – Anina, apoi, aproape de culme trecem pe lângă ruina Căsuței Nandy. Din Culmea Certej coborâm pe poteca marcată cu bulină albastră, tot prin pădure, până pe malul lacului Gozna de la Văliug. Ținem curba de nivel pe malul lacului printr-o frumoasă pădure de pin până în Golful Grindești. De aici urcăm susținut prin pădure înapoi în Culmea Certej unde reîntâlnim marcajul bulină albastră. Urmăm poteca marcată spre Cantonul Poiana Bichii. Lăsăm în dreapta Fântâna lui Franț, apoi în stânga Avenul din Poiana Gropii. Trecem pe lângă dealul Piatra Albă apoi coborâm la Cantonul Poiana Bichii. De aici ocolim puțin pe o potecă prin pășune apoi coborâm scurt în satul Cuptoare pe care îl părăsim imediat. Poteca ține curba de nivel prin poieni și livezi spre o zonă pitorească unde se află Cascadele Sodol și Peștera Gaura Turcului. Coborân în vale, traversăm apa Sodolului, facem un scurt urcuș prin pădure, apoi pe un drum de macadam care ține curba de nivel revenim în șaua Doman. Traversăm din nou Dealul Golului pe un traseu puțin diferit de cel pe care am venit, apoi coborâm în centrul Reșiței la sosire.
Semimaratonul Reşiţei – 23 km
Diferență de nivel: +1102 m / -1103 m.
Traseul este recomandat celor care vor să-și crească performanțele în acest sport.
Vârsta minimă pentru participare: 18 ani
Descrierea traseului:
Start/sosire / centrul civic, se aleargă aprox. 500 m asfalt, urcare accentuată aproximativ +300 m pe distanța de 2,5 km (cu 3 secțiuni de revenire intercalate), coborâre 2 km până la canton Doman – punct alimentare/hidratare, coborâre ușoară în satul Doman pe drumul auto de aprox. 500 m.
La intrarea în sat se face stânga, se intră pe potecă, apoi se intră pe urcarea cea mai accentuată a concursului de aprox. 3 km cu +500 m, formată din 3 secțiuni (cu porțiuni de revenire intercalate) – vârful Ponor (km 9 – alt.820m) cu punct de alimentare/hidratare, urmează o secțiune de aprox. 8 km, coborâre și intrare pe drum forestier/ secțiune viteză până la canton Doman/ km 17,5 cu punct control/alimentare/hidratare. Se continuă cu 2 km drum forestier pe curba de nivel, apoi secțiune de urcare aproximativ +200 m, pe o distanță de 1 km unde se atinge punctul de altitudine maxim La Arșiță (560m), apoi coborâre / secțiune de viteză – Poiana Golului – coborâre dificultate ridicată (aproximativ 1 km).
La canton Doman km 4,5/ km 17,5 – punct de control şi revitalizare complet, acesta va conţine apă plată, suc, fructe, dulciuri, la fel la finish.
Timpul limită pentru parcurgerea traseului – 5h
Despre traseu:
Start în centrul Reșiței, lângă Sala Polivalentă și Fântâna Cinetică. Se începe cu o scurtă alergare pe asfalt, apoi poteca urcă prin pădure până în poiana de pe Dealul Golului. Traversăm Dealul Golului prin pădure mixtă fag, stejar, pin, până la Șaua Doman. Potecile de pe Dealul Golului, amplasate într-o zonă pitorească, sunt folosite de către alergătorii și cicliștii Reșițeni în mod uzual pentru antrenamente. Din Șaua Doman traseul coboară ușor pe lângă satul Doman apoi urcă susținut pe dealul Ponor. Urcarea se face în trei etape pe pășune, parțial pe lângă o plantație de pădure de stejar. Dealul Ponorul Mare(cota 808) este un punct de belvedere cu deschidere largă spre Munții Semenicului, Dealul Ghica, Dealul Ranchina, Ciopeasca …Putem să admirăm peisajul deoarece aici se termină cel mai mare urcuș al traseului. Se coboară apoi prin pădurea de fag în Șaua Baciului unde pătrundem pe teritoriul Parcului Național Semenic – Cheile Carașului. Din Șaua Baciului urmează o coborâre lungă, cu înclinație mică, pe drum de macadam. Drumul traversează o zonă de poieni unde se deschid peisaje frumoase spre satul Cuptoare și Dealul Ciopeasca. Apoi drumul intră în pădure. La o bifurcație traseul o ia la dreapta, la început în urcuș ușor, apoi pe curba de nivel până ce revenim în Șaua Doman. Traversăm din nou Dealul Golului pe un traseu puțin diferit de cel pe care am venit, mai avem un urcuș până la Vârful „La Arșiță” (cota 577), apoi coborâm în centrul Reșiței la sosire.
Crosul Reșiței – 10,5 km
Diferenţă de nivel: +450 m/-450m.
Traseul este recomandat celor care practică în mod regulat alergarea montană.
Vârsta minimă pentru participare: 16 ani
Descrierea traseului:
Start/sosire centru civic, se aleargă aprox. 500 m asfalt, urcare accentuată aproximativ +300 m pe distanța de 2,5 km, coborâre 2 km până la canton Doman – punct alimentare/hidratare, secțiune de viteză, 2 km drum forestier pe curba de nivel; urmează secțiune de urcare aproximativ +150 m, pe o distanță de 1 km unde se atinge punctul de altitudine maxim La Arșiță, apoi coborâre / secțiune de viteză – Poiana Golului – coborâre dificultate ridicată (aproximativ 1 km) .
La canton Doman (aproximativ 4,5 km) – punct de control şi revitalizare complet, acesta va conţine apă plată, suc, fructe, dulciuri, la fel la finish.
Timpul limită pentru parcurgerea traseului – 3h
Despre traseu:
Start în centrul Reșiței, lângă Sala Polivalentă și Fântâna Cinetică. Se începe cu o scurtă alergare pe asfalt, apoi poteca urcă prin pădure până în poiana de pe Dealul Golului. Traversăm Dealul Golului prin pădure mixtă fag, stejar, pin, până la Șaua Doman. Potecile de pe Dealul Golului, amplasate într-o zonă pitorească, sunt folosite de către alergătorii și cicliștii Reșițeni în mod uzual pentru antrenamente. Traseu probei de cros se desfășoară integral pe aceste poteci. Din Șaua Doman traseul urmează vechiul drum al UDR-ului, întâi în urcare ușoară apoi pe curba de nivel până la intersecția cu drumul ce coboară în cartierul Driglovăț. Aici o luăm la stânga și pornim în urcare spre Vârful „La Arșiță” (cota 577). Urmează o coborâre frumoasă pe potecile din Dealul Golului până în centrul Reșiței la sosire.
Concurenţii care nu se vor încadra in timpul limită nu vor mai fi cronometraţi şi vor fi adăugaţi în clasament după timpul ultimului clasat. Cele patru probe se vor desfăşura în semi-autonomie. Astfel, este recomandat ca alergătorii care optează pentru proba de 23 km să aibe cu ei în cursă o rezervă de apă de minim 0,5l, precum şi minimum un gel sau un baton energizant.
AlerGând Ușor – aprox. 1h (necronometrat)
Drumeții ghidate pe potecile din jurul Reșiței
Diferenţă de nivel: +220 m/-220m.
Vârsta minimă pentru participare: 3 ani
Copiii cu vârstă mai mică de 12 ani vor participa la cursă doar însoțiți și supravegheați de un adult.
1.Dealul Ciorii
Descrierea traseului:
Start centru civic, se traversează șoseaua spre str. Salcâmilor, urcare lejeră, cotire dreapta pe str. Pandurilor, se intră puțin pe str. Fragilor, se rămâne pe dreapta și se intră susținut în urcare pe str. Murelor, de unde după aprox. 800 m în dreptul bornei de lemn care ne indică traseul se intră în stânga pe potecă de unde începe urcarea mai accentuată, iar după aprox. 400 m poteca se intersectează cu traseul Educativ. De aici se urmează poteca în dreapta până la Poiana Caraiman (pauză de alimentare/hidratare/ prezentare traseu educativ) de unde se parcurge Traseul Educativ de aprox. 2 km lungime cu o diferență de nivel de 100m. După finalizarea traseului, se coboară spre centrul civic pe același traseu pe care s-a urcat.
AlerGând Ușor – aprox. 1h (necronometrat)
Drumeții ghidate pe potecile din jurul Reșiței
Diferenţă de nivel: +220 m/-220m.
Vârsta minimă pentru participare: 3 ani
Copiii cu vârstă mai mică de 12 ani vor participa la cursă doar însoțiți și supravegheați de un adult.
2. Dealul Crucii
Descrierea traseului urmează în curând.
Te dai cu orice – aprox. 2 km (cursă necronometrată)
Aici, mobilitatea urbană este la ea acasă, iar participanții au ocazia să își pună la încercare creativitatea și îndemânarea într-o competiție inedită. Indiferent dacă vii cu o bicicletă, role, fotoliu rulant, skateboard, trotinetă sau chiar cu un cărucior pentru bebeluși, aici nu există limite în ceea ce privește vehiculul pe care îl folosești.
Descoperă orașul dintr-o perspectivă nouă, explorând străzile într-un mod distractiv și plin de energie.
Recomandăm folosirea echipamentului de protecție (cască, mănuși, cotiere, genunchiere etc.)
Este interzisă participarea la această cursă cu echipamente motorizate (electric/ motor combustie).
Fără vârsta minimă.
AlerGând de la Distanță – 2 km, 5 km, 10,5 km sau 23 km
Dacă îți place să te miști și vrei să faci parte din comunitatea AlerGând la Pădure dar nu poți participa efectiv la evenimentul din 28 octombrie, îți dăm șansa să alergi și să faci un bine în comunitate de oriunde.
Înscrie-te la AlerGând de la Distanță și poți parcurge în perioada 01 august – 26 octombrie una din cele 4 distanțe propuse pentru AlerGând la Pădure 2024. Alege un proiect din cauzele AlerGând la Pădure 2024, iar noi îți vom trimite un număr de concurs pe mail. Nu există limitări geografice, poți participa de oriunde te-ai afla, poți folosi orice traseu dorești și tot tu decizi ritmul cu care îl parcurgi. Înregistrează activitatea pe telefonul tău, trimite-ne pe mail, iar noi îți vom trimite „răsplata” virtuală.
Încurajează-ți prietenii și familia să facă același lucru. Dacă faci parte din diaspora Reșițeană sau poate ești doar plecat în vacanță, oricum știm că îți este deja dor de Reșița. Postează pe Facebook, Instagram și Tiktok un selfie cu tine, să știm că te-ai mișcat la același eveniment cu noi. Menționează locația, distanța, pune hashtagul #AlerGandlaPadure și dă tag la evenimentul AlerGând la Pădure, să aflăm și noi și să aplaudăm virtual implicarea ta.